In het licht van Rembrandt

Tijdens de Leidse Rembrandt Dagen is er in het gebied van de Oude Haven ook veel te doen en laten Leidse kunstenaars zien hoe zij geïnspireerd zijn door hun beroemde stadgenoot.

Onder de titel ‘In het licht van Rembrandt’ hebben kunstenaars van de Leidsche Mondialen in en rondom de Stadstimmerwerf tal van activiteiten voorbereid, zoals een markt met kunstboeken, kunstenaars van De Nok, uitgeverij De Muze, Leidse kaas, zoet van Sofie en wijn van Chateau Matilo. Maar ook verkoop van kunstwerken en workshops tronie schilderen, tegel verven en collages maken. Bovendien kan men schilderen aan de waterkant aan een ezel à la Montmartre, schilderen in de Weddesteeg kunstenaars en plein air en dragen Han Ruigrok en een paar dichters op zondag poëzie voor in de huiskamer van de Stadstimmerwerf.

Young Rembrandt Studio

In de Young Rembrandt Studio, een 17e eeuws huis aan de Langebrug in Leiden, woonde en werkte Jacob van Swanenburgh. Deze leermeester leerde de jonge Rembrandt er schilderen, tekenen en etsen. In een mooie 7 minuten durende ‘video mapping’ maak je kennis met de jonge meester en de belangrijkste sleutelfiguren in zijn leven.

Kranslegging

Sinds 2002 leggen Ben Walenkamp en Tjeerd Scheffer een krans om de nek van het borstbeeld van Rembrandt van Rijn aan de Witte Singel om de grote meester te feliciteren met zijn verjaardag. Inmiddels heeft dichter Leo van Zanen de rol van Walenkamp overgenomen en zal hij tevens 7 gedichten over Rembrandt voordragen. Dit keer gebeurt het bij het nieuwe standbeeld van beeldhouwer Gabriël Sterk bij molen de Put, zoals gebruikelijk om even voor middernacht van 14 op 15 juli, de verjaardag van Rembrandt.